Een open plek voor initiatiefrijke en creatieve
mensen die zin hebben in een betere wereld.
Zo iemand als jij dus.

Blog Sandra Barth

Over Sandra

Sandra Barth Netwerkontwikkeling
www.sandrabarth.nl


Bekijk profiel

Vertrouwen dat het nieuwe normaal wordt

Laatst was ik bij mede SVN-lid Caroline Denijs. We spraken over het nieuws van Oxfam Novib dat de 26 rijksten net zoveel kapitaal bezitten als de armsten in de wereld. We wisten even niet of we daar nu moedeloos of boos van moesten worden. Het is je eerste reactie. Als ik eraan denk dat het kapitaal zo verdeeld is, word ik ook boos. Maar ergens heb ik ook het vertrouwen dat als we maar blijven bouwen aan nieuwe waarden, inzichten en ideeën, dat er dan wel verandering móet komen.

Suikerklontjes


Een voorbeeld van dit vertrouwen kwam terug bij de bijeenkomst van de SVN op 23 januari in Avans Hogeschool in Den Bosch over Doorbraakmomenten. Baukelien Franken, één van de drie sprekers, liet een beeld zien van een Amerikaanse sociologe die het heel treffend verbeeldde in een filmpje. Ze had een piramide van suikerklontjes in een schaal gezet, die symbool stond voor de maatschappij. Met onderop de allerarmsten en bovenaan de rijkste, gevestigde orde. Als symbool voor het werk dat we doen, schonk ze water in de schaal. En langzaam, maar zeker daalde de piramide van suikerklontjes en op een gegeven moment stortte hij in.

Vertrouwen

Dit was precies het beeld dat mijn vertrouwen, wat ik eerder noemde, beschreef. Een andere spreker, Erik Friedeberg, vertelde over hoe hij een aantal jaar geleden Manifesto is gestart. Een accountantskantoor dat niet alleen je financiële huishoudboekje bijhoudt, maar ook de dieper liggende waarden die ten grond slag liggen aan de activiteiten en betekenis van je bedrijf. Gaandeweg merkte hij dat hij geen gereedschap heeft hiervoor en hierdoor is de beweging rond het te ontwikkelen instrument Schaal van Betekenis tot stand gekomen. Wereldwijd haken mensen aan die niet langer alleen op financiële waarde willen sturen, maar ook op waarden. Ik ben zelf betrokken bij deze beweging als gangmaker/trailblazer en als ik zie hoeveel mensen zich inzetten voor deze nieuwe manier van denken en werken, dan wordt mijn vertrouwen nog meer gesterkt.

Waarde boven geld

Hans de Graaf gaf in het verhaal over zijn doorbraak een aantal uitgangspunten voor zijn huidige bedrijf, waaronder ‘waarde boven geld’. Dat was mooi om te horen, omdat Hans daarmee een ondernemer is die de Schaal van Betekenis niet meer nodig heeft, maar van binnenuit al waarden centraal stelt. Hij heeft door een verandering in mindset vele mensen helpen afvallen en gaat nu ook deze programma’s in de VS aanbieden onder het label Brainful Leadership.

Bouwen aan kleinschalige initiatieven

De voorbeelden van Erik en Hans laten je misschien denken dat het voor jou niet haalbaar is om zo’n grote (internationale) beweging op gang te brengen. Dat hoeft ook helemaal niet. In je eigen woonplaats, bij je eigen klanten en in je eigen omgeving kun je al heel veel doen door met anderen van gedachten te wisselen, door te (helpen) bouwen aan kleinschalige initiatieven of op wat voor manier ook. Denk aan de metselaar die zei: ‘Ik ben geen stenen aan het metselen, ik bouw een kathedraal.’ Of waarmee Baukelien haar doorbraakverhaal mee eindigde: ‘Begin in je eigen stad, als we dat allemaal doen, dan zakt de berg suikerklontjes vanzelf naar beneden.’