Een open plek voor initiatiefrijke en creatieve
mensen die zin hebben in een betere wereld.
Zo iemand als jij dus.
9 november 2017
Voor SVN bezochten wij (Ilonka de Beer en Désirée Driesenaar) het Nationale Sustainability Congres in Den Bosch. Ilonka had het vaker gedaan en kon vergelijken, voor Désirée was het de eerste keer. In de elektrisch BMW die ons van het station naar de Brabanthallen bracht, hadden we beide nog nooit gezeten. Stille rit!
Ruud Koornstra trapte het congres wat minder stil af. Hij ging er met gestrekt been in en daagde de bezoekers uit hun geplande tijdlijn voor duurzaamheidsdoelstellingen met de helft te verkorten. De urgentie is hoog en het geld en vernuft is er dus….. Een pittig begin. De voorbeelden die hij gaf van goede innovaties hadden betrekking op een Rotterdams bedrijf dat waterstof efficiënt als poeder opslaat en een Schiedams bedrijf dat grote zeewier platforms bouwt in zee en de geoogste wieren in een zeer efficiënte biovergister omzet in energie. Veelbelovende ideeën en initiatieven die de hulp nodig hebben van de gevestigde industrie.
Dus: … wie handelt??
De volgende discussie op het podium leverde wel wat gesprekstof op in het publiek. Jan Paul van Soest en Talitha Muuse gingen in gesprek met de president directeur van Shell Nederland BV, Marjan van Loon. Eerlijk gezegd vonden wij het gesprek weinig scherp en niet echt nieuwe gezichtspunten opleveren. Terecht bracht Jan Paul in dat de focus erg ligt, zeker sinds het Parijs Accoord op de klimaatdoelstellingen, terwijl ook de andere “ Planetary Boundaries”, zoals bv biodiversiteit niet uit het oog verloren mogen worden. Het was op zich moedig van Shell om hier te gaan zitten en de positieve intentie was er ook zeker .. Shell ziet in dat versnelling nodig is en zoekt samenwerking… echter er blijft nog heel veel te doen.
Energie hoog houden
En de dagvoorzitter Lars Sørensen bleef maar enthousiast zijn best doen de energie in de zaal hoog te houden. Het lukte hem best goed, hoewel er weinig interactie op gang kwam. De gesprekjes met buurman/buurvrouw waren zeker onderhoudend.
De volgende sprekers, Bas van Abel van Fairphone, Eelco Blok van KPN, Dorothee van Vredenburch van de NN Groep en Jacques van den Broek van Randstad hielden het publiek geboeid. We vonden het wel jammer dat ook hier de onderwerpen zo bleven steken in energie. Waar was bijvoorbeeld de voedseltransitie? Bas haalde wel mooi naar voren dat er een discussie moet ontstaan over andere business modellen. Laten we vooral als mens naar bedrijvigheid kijken. Dorothee sprak mooi over de benodigde verschuiving van de aandacht voor de non-living assets (waar de boekhouders het altijd over hebben) , naar de living assets, de mensen en de noodzaak om ook de bijdrage aan waarde-creatie voor deze “non-living assets”- de People… meetbaar te maken. Het gaat er hierbij om om de De 3 P’s Purpose, People en Performance met elkaar te verbinden. Eelco gaf aan dat er echt een systeemverandering nodig is en ook dat het wel degelijk mogelijk is om als CEO of aandeelhouder als persoon het verschil te maken.
De lunch was uitstekend. Voor vegetariërs was er keus te over, er waren stands van de weed burger, lekkere smoothies, nootjes als snack, verschillende opties voor verantwoord koffiedrinken en een giraffe gemaakt van oude slippers.
Geweldige opmaat voor de workshops in parallelle sessies.
Steenpapier
In de parallel-sessie: “B the change or go home,” zoomde Leen Zevenbergen uit om de context te schetsen van de B-Corp. Zijn maatje Hubertine Roessingh zoomde vervolgens weer in door in te gaan op de vraag: hoe dan? Leen startte zijn verhaal met het noemen van SVN en het feit dat hij in de jaren ’90 actief aan de basis heeft gestaan. Hij propageert vooral om echt een beweging te starten. Bijsturen is veel gemakkelijker als je beweegt. Hij noemt het verhaal van steenpapier waarvan een leaflet op de stoelen ligt. Papier is de derde vervuiler in de wereld. En deze onderneemster, Anne Pleun van Eijsden, maakt gewoon rock books van steenpapier, geproduceerd zonder water, zonder chemicaliën. Leens pleidooi is helder: kies voor radicale transparantie, verwerk alle kosten in je prijs en certificeer niet op productniveau maar kijk kritisch naar je gehele bedrijf.
De sessie over de Sustainable Brand Index van Maurits Groen en Annemarije Tillema voert Ikea en Greenchoice op als voorbeelden. Commercie kan de versneller zijn van duurzaamheid. De sessie gaat over perceptie van de consumenten, niet over daadwerkelijke bedrijfsacties. Maurits Groen doet nog een oproep om de urgentie te onderkennen. Actie is NU nodig, 3 graden stijging betekent al het einde van ons als home sapiens.
Dan gaan we weer naar het centrale podium. De verkiezing van de MVO manager van het jaar wordt ingeleid door drie pitches van de genomineerden. En de winner is... Tanja Roeleveld van Landal Greenparks. Er volgen nog wat filmpjes van duurzame innovaties: www.closingtheloop.eu, www.lightyear.one en Finch Buildings.
Het DIF report, verkrijgbaar in de app store, deed nog wat stof opwaaien. Het magazine mobiliseert kunstenaars en designers om duurzaamheid een ander gezicht te geven. Mooi initiatief. Als laatste wint Karin Blanken met de Cool-tainer van Emergi een prijs.
En zo is wat er op het podium gebeurt slechts één kant van het verhaal van het Nationale Sustainability Congres. De andere kant speelt zich af in de pauzes, in de gesprekken met de andere bezoekers. En daarmee zat het snor! Boeiende mensen, bevlogen gesprekken en naar huis met een nieuwe ervaring: de elektrische BMW. Het was een geslaagde dag.
Nog een paar mooie quotes om mee naar huis te nemen:
Eelco Blok (KPN):
“ Als bedrijven kunnen we een enorm verschil maken. Ik heb moeten leren dat duurzaamheid en business hand in hand gaan. “
De manier om aan duurzaamheid te doen is je kwetsbaar opstellen; je dilemma’s te laten zien en aan de gang gaan.. “
Ruud Koornstra ( NL Energie ambassadeur):
“ de naarste plekken in de hel zijn gereserveerd voor diegenen die het probleem kenden, de oplossing wisten maar niet handelden.”
Quote tijdens de workshop van Vebego/ Erasmus Universiteit ( Annette van Waning/Karin Maas)