Een open plek voor initiatiefrijke en creatieve
mensen die zin hebben in een betere wereld.
Zo iemand als jij dus.

Blog Adriaan Wagenaar

Over Adriaan

Open Minds Open World
www.openmindsopenworld.com


Bekijk profiel

Bij-de-handboek voor Pioniers van de nieuwe welvaart

”We willen laten zien hoe betekenisvolle ondernemers omgaan met de dillemma’s die ze op hun pad vinden” aldus Kees Klomp en Nadine Maarhuis. Ze presenteerden hun nieuwe boek ’Pioniers van de nieuwe welvaart’ aan bevlogen ondernemers die met hen in gesprek gingen in de ruimte bij Tony Cholocony op een warme zomermiddag in Amsterdam. Adriaan Wagenaar was er bij en blikt terug.

Betekenisvol ondernemen: de principes en de praktijk

Een financieel gezonde business runnen die tegelijk sociale en ecologische meerwaarde creëert, is niet altijd makkelijk, constateren Klomp en Maarhuis. Ze interviewden een indrukwekkend aantal bekende en minder bekende betekenisvol ondernemers en luisterden naar de verhalen over hun pieken en dalen. Wat zijn de essentiële elementen van betekenisvol ondernemen, en hoe werkt dat in de praktijk? Vragen die ook centraal staan bij veel leden van Social Venture Network Nederland (SVN). Kees Klomp sprak op onze kerstbijeenkomst en inspireerde veel leden. Reden om de auteurs ook namens SVN Nederland te feliciteren met een bruisende fles Betuwse Krenkelaar, gemaakt uit appels met een afstand tot de fruitmarkt.

5 opmerkelijke inzichten

1. Begin met het ’Wat’

Vergeet Simon Sinek. Betekenisvolle ondernemers beginnen met een groot interessant probleem:

  • Wat vraagt de wereld van je? (Probleem)
  • Hoe ga je dat verschil maken (Plan)
  • Waarom zal dit een positieve invloed hebben? (Uitvoering)

Bob Hutten van De Verspillingsfabriek wil de voedselverspilling terugbrengen door in zijn fabriek voedingsmiddelen te maken van verspilde producten. Freke van Nimwegen van Instock ziet hetzelfde probleem en ontwikkelde een restaurant dat ontbijt, lunch en avondeten verzorgt met ’gered’ eten.

2. Onderneem met als doel jezelf op te heffen

Marius Smit van Plastic Whale haalt plastic uit het water en verwerkt dat tot vernieuwende producten. In het oude economische denken zou de groei van zijn bedrijf gebaat zijn bij meer plastic in het water. Het tegenovergestelde is het geval. Betekenisvolle ondernemers zien het oplossen van een maatschappelijk probleem als hun ultieme ’winst’.

3. Onderneem met een open hart

Betekenisvolle ondernemers zijn mensen die hun hart wagenwijd open zetten, die zich een bepaald probleem aantrekken en het toelaten in hun hart. Het wordt deel van hen.”Toen ik begon, dacht ik dat ik vlammetjes bij mensen moest aansteken. Dat bleek een misvatting” vertelt Joep Langen van De Koeckebackers. Zijn bakkerij bestaat uit mensen die op de arbeidsmarkt buitenspel zijn gezet. Zijn inzicht: ”Ik moest mezelf minder belangrijk maken. Mensen kunnen prima hun eigen vlam aansteken. Toen ik dat omarmde, ontstond ruimte voor groei.”

4. Zorg dat je je bedrijf op orde hebt

Bartel Geleijnse van de Colour Kitchen vertelt: ”Om je maatschappelijke impact voort te kunnen zetten en te vergroten is het belangrijk dat je financieel gezond bent.” Met de Colour Kitchen laat hij zien dat het loont om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Lastig, zo geeft hij toe. ”Het gaat er om dat je dualiteit organiseert tussen commercie en maatschappelijk ondernemen. Ik ben van de ene kant, mijn partner van de andere kant. Dat botst soms, maar daarmee komen we verder.”

5. Onderneem samen

Betekenisvolle ondernemers zien in hun markt geen concurrenten, maar collega’s met wie ze samen werken aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Volgens Kees Klomp is dat het hart van de betekeniseconomie. ”We zien op basis van de driehoek publiek-privaat-particulier nieuwe vormen van ondernemerschap en samenwerkingen: publiek ondernemerschap, sociaal ondernemerschap, constructief ondernemerschap en burgerondernemerschap. Hierdoor komen grote issues dichter bij burgers en bedrijven te staan die er mee aan de slag gaan.”

De vaak openhartige verhalen van de impactpioniers en de uitwerkingen naar kernprincipes maken van Pioniers van een nieuwe welvaart een onuitputtelijke bron voor inspiratie, tips en technieken voor iedereen die betekenisvol onderneemt. ”We willen met dit boek laten zien hoe de beweging van de betekeniseconomie groeit.” Aldus Kees Klomp. Het boek is dan ook een warme uitnodiging voor al die bevlogen ondernemers om door te gaan met hun werk en deel te blijven uitmaken van die onstopbare beweging. Ook al is dat vaak lastig.

Het boek Pioniers van de nieuwe welvaart is uitgegeven bij Uitgeverij Business Contact. Meer interviews en verhalen over betekenisvol ondernemen lees je bij Maatschapwij.

Adriaan Wagenaar is kernteamlid van SVN Nederland en auteur van het boek Groot Denken.